lördag, mars 02, 2013

Bacon- och lökmuffins


Muffins, goda som dom är eller tillsammans med soppa, sallad, i matlådan...
12 st, total tid ca 45 min.

Du behöver:

200 gram hackad bacon
1 gul lök, hackad
300 gram mjöl (1 dl = 60 gram) (omvandlingstabell)
3 tsk bakpulver
0,5 tsk bikarbonat (kan skippas, ta då 4 tsk bakpulver)
0,5 tsk salt
2 ägg
1 1/4 dl crème fraîche
0,5 dl mjölk

Att servera till:

0,5 dl creme fraiche
2 msk hackad färsk persilja
malen peppar
sallad (tomat, gurka, isbergssallad, äpple)

Att tänka på: Bakpulver består av bikarbonat, syra o stärkelse. Det är ett svagare jäsmedel än bara bikarbonat. Du kan ersätta bikarbonat med bakpulver, 1 tsk bikarbonat är samma som 2 tsk bakpulver. Bakpulver som byts mot bikarbonat kräver syrlig ingrediens som tex filmjölk, citron.

Gör så här:

Värm ugnen till 200 grader. Klä en muffinsplåt med 12 hål med pappersformar. Stek baconbitarna lätt, utan fett. Tillsätt den hackade löken och stek den lätt med baconbitarna. Låt rinna av på hushållspapper. Lägg undan lite av blandningen att garnera med (låt ligga kvar i stekpannan med låg värme på, runt 1-2). Blanda mjöl, bakpulver, (ev bikarbonat) och salt i en bunke. Vispa samman ägg, mjölk och crème fraîche i en separat bunke och rör ned blandningen i de torra ingredienserna. Tillsätt mer mjölk om så behövs. Rör ned baconbitarna och löken. Skeda upp smeten och grädda i ca 25 minuter tills bakverken är gyllenbruna och har höjt sig.

Garnera med en sked crème fraîche, bacon-lökblandningen, persilja och malen peppar. Servera muffinsen varma.

Receptet är hämtat ur boken One and Only, Cupcakes och Muffins. En komplett receptsamling.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

 

Recept a'la Matmor Template by Ipietoon Cute Blog Design