torsdag, september 18, 2008

Brownies

Sist jag gjorde brownies var en dag i stugan då vi hade en vän på besök. Glömde ta mitt insulin på kvällen, vilket gjorde att ”sockerchocken” var total. Mådde inte så bra. Detta var ett par år sen. Nu ville barnen ha lite, så jag bakade några stycken. Receptet som följer är på ca 20 st, ugn 175º och jag slopade nötterna. Men jag strödde på lite apelsinströssel.

Du behöver:

100 g margarin eller smör
100 g mörk blockchoklad
(1 dl nötkärnor, ca 65 g)
2 ägg
2 dl socker
1 ½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Chokladglasyr:
1 dl strösocker
3/4 dl vispgrädde
50 g smör
125 g mörk choklad, 70 %

Gör så här:

Smält fett och blockchoklad i en kastrull på svag värme. Låt svalna lite. Hacka nötterna. Blanda ner ägg, socker, nötter, mjöl och bakpulver i kastrullen. Rör till en jämn smet. Bred ut den på bakplåtspapper i en liten långpanna (ca 20 x 30 cm). Grädda i mitten av ugnen ca 25 min. Låt kakan svalna lite.

Värm glasyrens grädde och socker i en kastrull under ständig omrörning i 5 minuter. Ta kastrullen från värmen och tillsätt smör och choklad i bitar. Rör om till en jämn smet och bred glasyren över kakan, strö på strössel om du vill. Låt den svalna. Skär den i rutor.

Och skulle du nu inte tåla allt så kan du göra så här:
Glutenfritt: Byt ut vetemjölet mot glutenfri mix och använd glutenfritt ströbröd
Mjölkfritt: Använd mjölkfritt margarin och mjölkfritt ströbröd. Slopa glasyren eller gör den på mjölkfri grädde.

2 kommentarer:

  1. Ser riktigt gott ut det här:-)
    Kul med lite olika nya recept.
    Hittade dig på bloggtoppen:-)
    Ha de fint i köket.

    SvaraRadera
  2. Tack för besöket och kommentaren, Pialotta! Kul att du hittade hit! Var på besök hos dig och ser att du också bloggar om mat...så jag tog friheten att länka till dig. Hoppas att det går bra? =)

    SvaraRadera

 

Recept a'la Matmor Template by Ipietoon Cute Blog Design