måndag, april 02, 2007

Memma

Ingen finsk påsk utan memma eller mämmi som det heter. Här har du ett recept på memma ifall du vill prova. Är du inte för långkok, så finns det säkert något paket i närmaste affären att köpa.

4 portioner, rejäla sådana.

Du behöver:

Ugnsform med vattendjup på ca 3,5 cm (testa att hälla i 2,5 liter vatten, finns marginal ovanför ytan, så använd den formen)
2 dl (90 gram) orökt och krossad pilsnermalt (köps på humle.se)
8 dl fint rågmjöl
1 dl mörk sirap
½ msk malda pomeransskal
½ tsk salt

Sätt ugnen så att temperaturen håller sig på ca 65 grader. Värm upp 2 l vatten i en 3 l gryta, till 65 grader och lyft av den från plattan. Vispa ner 2 dl pilsnermalt och 8 dl fint rågmjöl. Lägg på locket och ställ in grytan på ett galler i ugnen. Om du har en elektronisk temperatur mätare, så stoppa ner givaren i memmablandningen. Låt stå i ugnen under 12 timmar, temperaturen får inte sjunka under 60 grader och har den en gång gått över 65 grader får den inte sjunka under 65 grader eller överstiga 70 grader. Detta är mycket viktigt, för följer man inte detta, blir det ingen memma.

Efter 12 timmar tar man ut memman, som skall ha gått från gröt till välling med söt smak. Höj värmen på ugnen till 175 grader. Nu kokar man upp memmablandningen på spisen och låter sjuda mellan 5 och 10 minuter. Under tiden skummar man av, för att därefter röra ner salt, sirap och malda pomeransskal. Häll därefter ner memman i en ugnsform, som är dimensionerad som tidigare beskrivits. Grädda ca 3,5 timmar och rör om var 15:e minut tills memmasmeten blivit lagom geléaktig efter ca 2 timmar. Grädda färdigt tills memmasmeten blivit grötliknande. Ta ut ur ugnen och täck med aluminium folie och låt svalna.

Serveras med grädde eller mjölk. De få skalbitar som finns i memman kommer från malten och spottas lämpligen ut. Memman går bra att frysa.

4 kommentarer:

 1. Åh huvvaligen vad omständigt!
  Det är ju värre än att göra rörost?

  SvaraRadera
 2. Hej Gullillan! Just nu känns det lättare med rörost! =) Glad Påsk!

  SvaraRadera
 3. Ja, det är ju det Cecilia! Speciellt med kall ovispad grädde till, mums!

  SvaraRadera

 

Recept a'la Matmor Template by Ipietoon Cute Blog Design