tisdag, september 18, 2012

Potatis- och purjolökssoppa


Sommaren är ett minne blott och hösten gör sitt intåg med en vacker och färgglad natur. Och så massor av gott att skörda. Idag fixade jag en enkel men värmande soppa till lunch. Det var hur gott som helst med bröd till.

Du behöver:

6 st medelstora potatisar
1 stor gul lök
ca 20 cm purjolök, den "vita" delen - inget av det mörkgröna, eftersom den kan ge en besk smak.
2 buljongtärningar, grönsak.
1 liter vatten
2,5 dl grädde
salt
svartpeppar
margarin/smör

Gör så här:

Skölj och skär purjolöken i fina bitar. Skala och skär gula löken i bitar. Skala potatisen och skär den i mindre bitar. Lägg en klick smör/margarin i en gryta och fräs upp lök, purjolök och potatis på låg värme, utan att grönsakerna får stekyta. De ska bara mjukna upp i värmen. Ta en-två nypor salt och peppar och strö över grönsakerna. Rör om. Häll i vattnet, rör om och smula ner buljongtärningarna. Låt koka upp och puttra i cirka 15 minuter. Rör om då och då. Häll sedan i grädden, gärna matlagningsgrädde som är lite tjockare. Rör om och låt puttra upp till lagom värme.

Servera med bröd.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

 

Recept a'la Matmor Template by Ipietoon Cute Blog Design