fredag, mars 12, 2010

Linssoppa

Att äta gott, det vill vi alla! Och om maten sen är bra och nyttig blir det extra roligt. Att tex ha diabetes, gluten eller laktos gör att man måste tänka efter lite extra vid nya måltider eller hemma hos någon som kanske inte vet om din situation. Att få diabetes behöver inte innebära att man helt och hållet måste ändra sina matvanor. Mycket har med hur man äter och hur ofta man äter av olika saker. I det nya nyhetsbrevet som jag fick idag från Roche Diagnostics, där jag är medlem, fanns ett recept på en god soppa, enkel att göra.

Linser tillhör baljväxtsläktet men har de trevliga att de inte behöver blötläggas och har kort koktid. Ärter, bönor och linser påverkar alla blodsockret långsamt så både den traditionsrika ärtsoppan och linssoppa är bra alternativ.

4 portioner
1 gul lök
1 purjolök
1 msk olja
4 potatisar
1 pkt (500 g) krossade tomater
1 liter vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
2 dl röda linser
några msk färsk el fryst basilika

Vitlöksyoghurt:
2 dl matlagningsyoghurt
1–2 pressade vitlöksklyftor
1 dl fint skuren gräslök

Skala och hacka löken. Fräs den i oljan tills den blir glansig. Skiva purjolöken och låt den fräsa med löken ett par minuter. Häll på vatten, buljongtärningar och tomatkross. Skala och tärna potatisen och lägg i soppan. Låt småkoka ca 15 minuter. Lägg i linserna och koka ca 10 minuter till. Smaka av med basilika, vitpeppar och salt. Servera ev med en klick vitlöksyoghurt i. Och vill du inte ha vitlök i, går det bra att utesluta detta och endast ha i gräslöken eller bara matlagningsyoghurten.

2 kommentarer:

  1. Jag har aldrig gjort linssoppa, låter både gott och lockande!! / Karin

    SvaraRadera
  2. Hoppas att du får en möjlighet att laga soppan, Karin! Den är god och klicken med yoghurt gör mycket. =)

    SvaraRadera

 

Recept a'la Matmor Template by Ipietoon Cute Blog Design