
Linser tillhör baljväxtsläktet men har de trevliga att de inte behöver blötläggas och har kort koktid. Ärter, bönor och linser påverkar alla blodsockret långsamt så både den traditionsrika ärtsoppan och linssoppa är bra alternativ.
4 portioner
1 gul lök
1 purjolök
1 msk olja
4 potatisar
1 pkt (500 g) krossade tomater
1 liter vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
2 dl röda linser
några msk färsk el fryst basilika
Vitlöksyoghurt:
2 dl matlagningsyoghurt
1–2 pressade vitlöksklyftor
1 dl fint skuren gräslök
Skala och hacka löken. Fräs den i oljan tills den blir glansig. Skiva purjolöken och låt den fräsa med löken ett par minuter. Häll på vatten, buljongtärningar och tomatkross. Skala och tärna potatisen och lägg i soppan. Låt småkoka ca 15 minuter. Lägg i linserna och koka ca 10 minuter till. Smaka av med basilika, vitpeppar och salt. Servera ev med en klick vitlöksyoghurt i. Och vill du inte ha vitlök i, går det bra att utesluta detta och endast ha i gräslöken eller bara matlagningsyoghurten.
Jag har aldrig gjort linssoppa, låter både gott och lockande!! / Karin
SvaraRaderaHoppas att du får en möjlighet att laga soppan, Karin! Den är god och klicken med yoghurt gör mycket. =)
SvaraRadera