torsdag, november 26, 2009

Ostkaka

Det närmar sig juletid med stormsteg och det är dags att börja laga och smaka av det goda på julbordet. En av klassikerna, speciellt i Småland och här hemma hos oss är ostkakan. Oftast brukar jag köpa en eftersom det är smidigast, men nu hittade jag ett recept som är gjort på keso i stället för ostlöpe. Snabbt går det också. 20 minuter att göra och 30 minuter i ugnen.

Ett tips: Keson sjunker till botten, så rör om innan du fördelar röran i formarna!

Du behöver, till 8 personer:

5 dl keso, 4%
100 gram sötmandel
3-4 bittermandlar
5 ägg
½ dl strösocker
3 msk vetemjöl
1 dl mjölk (3%)
3 dl vispgrädde

Tillbehör:
hallonsylt
lättvispad grädde

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader. Smörj 8 portionsformar à 1 ½ dl vardera. Ställ formarna i en långpanna. Rosta mandeln mitt i ugnen i 10-15 minuter, eller i torr stekpanna under omrörning. Låt svalna. Grovhacka mandeln och finhacka bittermandeln. Lättvispa ägg och socker. Blanda äggvispet med mjölk, grädde och mandel. Rör sist ner keson. Fördela blandning i formarna. Grädda 30-35 minuter tills ostkakan stannat. Stjälp upp ostkakan och servera med sylt och lättvispad grädde.

3 kommentarer:

  1. Hemlagad ostkaka för minnena tillbaka till min farmor! Det är så otroligt gott!

    SvaraRadera
  2. Tackar för receptet. Älskar ostkaka, men har aldrig gjort den själv. Ska bli kul att prova på
    Kram
    Leila

    SvaraRadera
  3. Visst är det jättegott, Boel och Leila! =) Jag har "turen" att vara den enda som gillar detta här hemma, så jag får massor! =) Lycka till med receptet, Leila! Kramis!

    SvaraRadera

 

Recept a'la Matmor Template by Ipietoon Cute Blog Design