fredag, december 04, 2009

Finska julstjärnorSnart är julen här. Det är många som förbereder - det bakas, handlas och pyntas. Nu på morgonen efter att barnen och maken åkt iväg satte jag igång och bakade en sats med finska julstjärnor. Det godaste som jag tycker av bakverk under juletiden. Här kommer ett litet recept.

Du behöver för degen:

200gr smör
4 dl vetemjöl
5 msk vatten
2 kryddmått ättikssprit

Arbeta ihop smör och mjöl, tillsätt sedan vatten och ättikssprit. Arbeta snabbt ihop en deg och låt den vila i kylen över natten. Kavla och baka sedan stjärnor av det.

När det kommer till plommonsylten (och ingen annan sylt) så kan man fixa egen genom att koka torkade plommon i lite vatten/äppeljuice. Jag köpte en burk färdigt på Coop Konsum.

Pensla med uppvispad ägg (eller lite vatten) och låt dom ligga på plåten ca. en kvart innan du gräddar dom 8-10 min / 225 grader. Se upp så att inte vingarna på bakverken bränns och blir för bruna!

4 kommentarer:

 1. De här är goda. Vi hade dem en gång på en sopplunch till kaffet.
  Kramis
  Leila

  SvaraRadera
 2. Dessa är barnens nya favoriter. De bad mig göra några med jordgubbssylt, den danska tjocka varianten och det blev smarrigt!
  Kramis! =)

  SvaraRadera
 3. De här åt jag som barn är ju finska, ska prova dem och maken tyckte att plommon inte låter bra alls kan göra med annan sylt till honom o barnen. men hur gör så att de ser så fina ut??

  SvaraRadera
 4. Hej Anonym! Visst kan du göra med en annan sylt och även marmelad - speciellt med jordgubb eller hallon, som i sin tur liknar plommonsyltens konsistens. Apelsin har jag inte testat. Ifall man inte vill kavla som bara den, så kan man köpa degen, vanlig smördeg, i färdiga rutor som man skär i två delar och sen skär ett snitt i varje kant och viker in mot mitten och sylten. =) Hoppas att det blir bra. Båda är lika goda. Lycka till!

  SvaraRadera

 

Recept a'la Matmor Template by Ipietoon Cute Blog Design