måndag, april 27, 2009

Broccoligratäng

Enkelt och gott.

Du behöver:

750 gram fryst broccoli
Ostsås – antingen Kelda ostsås eller så kan du göra en själv:
2 msk smör
3 msk vetemjöl
2 dl vatten från kokningen av broccolin
2 dl mjölk (standard)
1 dl riven ost
1 ägg
½ dl grädde
salt och svartpeppar

Gör så här:

Koka upp en kastrull med vatten. Tillsätt ½ tsk salt. Rensa broccolin. Skär loss buketter och dela de som är stora. Broccolistammen kan du putsa och hacka i bitar och koka den med. Koka broccolin i ca 5 minuter.

Gör ostsåsen. Smält smör i en kastrull. Tillsätt mjölet och rör ut det. Tillsätt mjölken och rör ut den lite i taget medan det tjocknar. Ta undan 2 dl av kokvattnet och tillsätt till ostsåsen. Låt stå och koka några minuter på medelvärme och rör då och då.

Häll av broccolin i ett durkslag. Lägg den avrunna broccolin i en gratängform. Sätt ugnen på 250 grader. Rör ner den rivna osten i såsen. Tillsätt något kryddmått salt och svartpeppar. Blanda grädde och ägg i ett glas eller bunke och rör ner det i såsen. Slå ostsåsen över broccolin i gratängformen.

Gratinera i övre delen av ugnen (250 grader) tills gratängen fått fin färg ca 5-10 minuter. Servera med kokt eller rökt skinka och bröd.

2 kommentarer:

  1. Så mycket gott. Blir riktigt hungrig, fast jag redan har ätit =)
    Tack för alla recept.
    Kram
    Leila

    SvaraRadera
  2. Tack och var så god! Det var ett tag sen jag la ut något här, så jag passade på att lägga ut dagens lunch! Det var gott! =)
    Kramis!

    SvaraRadera

 

Recept a'la Matmor Template by Ipietoon Cute Blog Design