torsdag, september 04, 2008

Aronia Melancarpa

För en stund sen, när jag kom hem från att ha postat ett brev, så såg jag en dam med en stor vit spann plockandes de bär som växer i buskarna runt omkring grannens hus. Mörka bär i klasar, som för mig har haft något ”icke-ätbart” över sig.

Men så fel jag kunde ha. Är inte så belevad bland bären, känns det som. Damen plockade bären aronia, som vanligtvis växer i Nordamerika, men kom till Europa under 1800-talet. Ska vara bra för kroppen med starka antioxidanter, vitamin P som skyddar blodkärlen och aronia ska vara bra för diabetikern eftersom den har lågt sackarosinnehåll och högt fruktosinnehåll.

Så kanske skulle jag göra damen där ute lite sällskap och plocka jag med?

Läs mer om olika bär på Wideum garden. Recept som har aronia-bär finner du här.

2 kommentarer:

  1. Ja, de flesta av oss har nog ingen aning om nyttigheterna i detta bär. Eftersom växten är släkt med rönnen lär bären nog vara rätt så beska och sträva i smaken.

    SvaraRadera
  2. Jag var tvungen att gå ut och ta ett bär och smaka. Den var sträv, men god. Gick runt ett varv och tittade i buskarna efter fler bär, men det var rätt bra plockat. Men nästa höst ska jag vara framme och se om jag kan hitta på något med dessa bär. Mamma plockade slånbär och även den var sträv men sylten och saften blev god.

    SvaraRadera

 

Recept a'la Matmor Template by Ipietoon Cute Blog Design