torsdag, juli 24, 2008

Plättar och pannkakor

Dottern i bakgrunden, hon vill ha pannkaka!
Pannkakor gjorda hos svärmor.

Receptet är för cirka 10-15 pannkakor eller 30-35 plättar.

Du behöver:
3 ägg
6 dl mjölk
2 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
2 msk flytande margarin

Gör så här: Vispa samman hälften av mjölken och äggen. Tillsätt mjöl och vispa till en smidig smet utan klumpar. Häll i resten av mjölken och tillsätt saltet. Vispa ner margarinet. Hetta upp laggen och häll cirka 1 dl smet i laggen. När ytan stelnat och blivit matt är det dags att vända. Stek ytterligare någon minut.

Vill du göra glutenfria, kan du byta ut vetemjölet mot glutenfri mjölblandning. Vill du ha mjölkfritt så byt ut mjölken mot solhavre och använd margarin utan mjölk i.

5 kommentarer:

  1. Goddag i stugan,

    Jag minns när mina nu vuxna pojkar var tonåringar. 2 liter pannkakssmet gick åt. Det kanske är därför som jag så sällan gräddar tunnpannkakor numera.

    SvaraRadera
  2. 2 liter ja! Det gick åt två liter hos oss igår! Och våra flickor är 6 och 8 år...

    SvaraRadera
  3. Hej!
    Jag tål inte gluten - och inte heller ägg:( Har du tips om hur jag kan ersätta äggen i pannkakor?
    Mvh, Elsa

    SvaraRadera
  4. Hejsan Elsa! Det finns olika produkter som man kan ha istället för ägg, men resultatet blir inte alltid samma som med ägg. Om du gör pannkakor eller våfflor så kan du ersätta ägg med 1 tsk bakpulver. 1 ägg = 1 tsk. =) Hoppas att det blir bra!

    SvaraRadera
  5. Sen hittade jag ett recept som lyder så här:
    recept på gluten och äggfria pannkakor:
    4-5 st pannkakor:
    1½ dl glutenfri mjölmix
    1 tsk bakpulver
    1 krm salt
    (2 tsk socker)
    3 dl mjölk (ev kan det bytas mot havredryck om havre inkluderas i kosten)
    1 msk mjölkfritt flytande margarin

    Blanda de torra ingredienserna och häll i hälften av mjölken. Rör till en jämn smet och tillsätt resten av mjölken. Vispa ner matfettet i smeten. Grädda pannkakorna. Smeten stelnar snabbare än vanlig pannkakssmet i stekpannan så bred ut den ordentligt från början.

    SvaraRadera

 

Recept a'la Matmor Template by Ipietoon Cute Blog Design