torsdag, december 07, 2006

Finsk mat

I somras kunde vi läsa i de flesta tidningar hur Jacques Chirac och Silvio Berlusconi offentligt förolämpade den finska maten. Kvällstidningen Iltalehti hade rubriken "Rösta vem av dem som är den största fårskallen" på en av löpsedlarna och det hela blev i princip en matfajt.

Och igår firade Finland sin självständighetsdag! Men vad är det vi finländare äter? Vad är specialiteterna?

Jo, en mumsig rätt är kalakukko. Det är i princip bröd fyllt med småfisk. Min farmor gjorde den bästa kalakukkon i hela världen. Hon fyllde en ugnsfast lerkruka med lök, småfisk och potatis och kryddig spad. Sen täcktes denna kruka med en deg mest baserat på rågmjöl och allt in i ugnen en lagom trevlig stund. Ah, så härligt mumsigt!

Annan mumsig rätt är efterrätten mämmi – memman, som ätes vid påsktider. Den är gjord på rågmjöl och sirap. Extremt gott med ovispad grädde till.

Nu närmar det sig juletider och då brukar lever-, potatis-, morots- och kålrotslåda trängas med de andra rätterna på julbordet. Som till exempel den karelska steken som ätes med kokt potatis och den som vill kan även doppa bröd i såsen.

Och du som är nyfiken på dessa rätter kommer ha turen med sig den närmaste tiden – för recepten kommer att finnas här på min blogg!

Så välkommen åter.

3 kommentarer:

 1. Jättekul med nån som bryr sig om finsk mat! :)
  Men ett litet tips, för att din bloggrubrik ska bli lite snyggare: Tryck ner Shift och därefter tangenten högst upp t.h, alldeles till höger om ?/+.
  Då händer ingenting, tills du trycker på a. Då får du ett snyggt à, och kans skriva à la matmor.
  Just nu ser det faktiskt för jävligt ut!

  SvaraRadera
 2. cecilia miller28/2/11 10:56

  men du Anonym, gud vad elak du är

  SvaraRadera
 3. Ärlighet vara längst...eller hur var det nu? ;-) Kollade upp detta me a´la, a'la, ála osv....finns en uppsjö av varianter och jag vet inte vem anonym är - men kanske vet han/hon massor om sånt. Eller så var det inte hennes/hans dag....

  SvaraRadera

 

Recept a'la Matmor Template by Ipietoon Cute Blog Design