onsdag, januari 09, 2008

Energi är bränsle

Ett nytt år. Nya förhoppningar om att bli nyttigare, duktigare, smalare, gladare och hurtigare. Men hur ska man få till energin för att kunna hålla det man nu uppsluppet lovade då klockorna slog 12 slag på nyårsnatten?

För mig är mat viktigt och en annan ingrediens i livet är musik. Bra musik får mig att komma igång, men hur är det med kroppen och vad behöver den för att komma igång?

Jo, energi är kroppens bränsle och som du behöver för hela kroppen. Energi uttrycks ofta i kcal, kilokalorier. Den anger matens förbränningsvärde. Du får energi från alla matvaror som innehåller fett, proteiner, kolhydrater eller alkohol. Feta matvaror är mycket energirika. Men det ska så klart vara nyttigt fett, eftersom 1 gram ger hela 9 kcal. Fett täcker in tre sorters fettsyror. De mättade får du via kött, ost och mjölkprodukter - dessa ska du äta begränsat av pga de kan öka på kolesterolinnehållet i blodet. De omättade fettsyrorna finns som enkel- och fleromättade och dom får du från olivolja, nötter, kärnor och avokado - samt vegetabiliska oljor och fet fisk. Fett fungerar som energi och byggstenar i kroppen. Om du tillför kroppen en viss mängd fett varje dag, fungerar kroppen optimalt.

50 gram fett dagligen täcker kroppens behov av sunda fettsyror som är viktigt för immunförsvaret och cirkulationen.

Energirik mat omsätts i kroppen så att du kan andas, pumpa runt blodet i kroppen, smälta maten, röra dig och hålla kroppstemperaturen. Det är bra att veta energiinnehållet på mat, så att du inte får för mycket eller för lite. Dagsbehovet ligger runt 2000-2500 kcal. Men var uppmärksam på att hälsosamma matvaror kan öka vikten, ifall du mumsar i dig för mycket.

Lagom är bäst, som sagt.

Källa: iFORM

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

 

Recept a'la Matmor Template by Ipietoon Cute Blog Design