fredag, oktober 14, 2011

Maria Langs Krog

31 mars 1914 föddes Dagmar Lange. De flesta känner till henne som Maria Lang. Hon var deckarförfattare och lektor. Hon dog 9 oktober 1991. Hon skrev många kriminalromaner, ofta om mord i den lilla staden Skoga, som i verkligheten är Nora, hennes hemstad och även min hemstad. Hon bodde här efter pensioneringen och promenerade gärna ensam, nattetid för att hitta på nya kusliga mord. En gång hittade polisen henne liggandes på botten av en eka ute på sjön, under himlens blinkande stjärnor när hon hämtade inspiration till en ny bok. Det finns en staty av henne vid Norasjön.
Och vad har detta med mat att göra? Jo, det finns en krog i Nora med just hennes namn, Maria Langs Krog. Vi var där och åt en trerätters, för att fira min födelsedag. Till förrätt hade jag och maken Skagentoast och barnen hade en tallrik med Tzatziki och vitlöksbröd. Till varmrätt tog jag en Marinerad kycklingspett och maken tog Hemlagad Schnitzel. Barnen tog en pizza Hawaii och Kycklingpasta. Här kan man reagera på en sak – rätterna finns ute på hemsidan, men fanns inte på menyn. Men, de fixade måltiden. Till efterrätt tog vi Chokladkaka med grädde och bananer i skivor. Ville egentligen ha Ostkakan, men den var nerfryst och det var en stor bit, så det blev ingen ostkaka. Här kan man undra – varför inte frysa ner i portionsbitar och eventuellt tina ner ifall någon vill ha? Maten var god, kanske var vitlöksbrödet som barnen fick lite hård. Klyftpotatisen vi fick till maten var supergod och vi fick en skål extra, som också tog slut.
Krogen är ett gammalt kyrkstall med mjuk och varm inredning och lite gamla saker hängandes på väggarn och taket från den tiden det begav sig. Några foton av Maria Lang finns med. Du kan titta mer på hemsidan.
Fotona har jag tagit med min iPhone, några inte så klara eftersom det är svag belysning på krogen och när skymningen kommer, blir det mysigt värre. Och sen så ligger de inte i så-här-åt-vi-ordning heller.

2 kommentarer:

  1. Åh, vad hungrig jag blev. Såg riktigt gott ut, och jag skulle få problem om jag skulle vara tvungen att välja. Vilken tur att jag inte behöver, utan kan äta med blicken =) Ha det gott. Kram

    SvaraRadera
  2. Hej Leila! Ja, visst blir man hungrig. Det är samma då jag ser på matprogram. Då blir jag hungrig! Sen är det viktigt att öven ögat får sitt! =) Sköt om dig! Kramis!

    SvaraRadera

 

Recept a'la Matmor Template by Ipietoon Cute Blog Design