fredag, september 23, 2011

Långpannebröd och havreflarn


I morgon har äldsta barnet brödförsäljning på Bytardagarna vid Karlsängsskolan. Det har bakats här ikväll. Både bröd och kakor. Brödet kommer från Allt om mat och kakreceptet är från boken Cookies for Rookies.

Långpannebröd, du behöver för 20 st:

50 gram jäst
5 dl mjölk
2 msk honung
1 msk salt
1 dl linfrö
5 dl rågsikt
7 dl vetemjöl

Du gör så här:

Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till fingervarmt 37°. Häll lite av mjälken över jästen och rör om tills den löst sig. Tillsätt resten av mjälken, honung, salt, linfrö, rågsikt och nästan allt vetemjöl. Spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig tills den släpper skålens kanter. Låt jäsa övertäckt ca 40 minuter. Klä en långpanna med bakplåtspapper (30 x 40). Tryck ut degen i långpannan. Låt jäsa i ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225° och grädda i nedre delen av ugnen i ca 15 minuter. Låt brödet svalna på galler.Superenkla havreflarn

Du behöver:

100 gram smör
1,5 dl socker
1 ägg
1 msk mjöl
1 tsk bakpulver
3 dl havregryn

Du gör såhär:

Ugn 175°. Smält smöret. Vänd ner havregrynen i det smälta smöret. Vispa socker och ägg poröst och häll ner mjöl och bakpulver, som du blandat för sig tidigare. Häll ner smör/havregrynsblandningen och rör om försiktigt. Ta en tesked och klicka ut kakorna på en plåt med glest mellanrum och sätt in i ugnen ca 6-10 minuter. Håll koll hela tiden. Ta ut kakorna när de är platta och har fått lite färg.

Bilderna har jag tagit med min Iphone o de är behandlade i instagram eller iPhoto.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

 

Recept a'la Matmor Template by Ipietoon Cute Blog Design