måndag, augusti 27, 2007

Chokladbollar

20 st

Du behöver:

2 ¾ dl havregryn
250 gram keso
1½ dl av typ hermesetas lättströ
4 msk kakao
1 dl kokosflingor

Gör såhär:

Blanda alla ingredienserna utom kokosflingor i en bunke. Rör om och mosa ihop ingredienserna. Forma bollar och rulla dem i kokos. Låt bollarna stelna i kylskåpet.

lördag, augusti 18, 2007

Gratinerad smördegsskål med kräftor

Sitter här hos svärmor och bläddrar i en nyköpt tidning, Lantliv nr 8 2007. Hittade ett recept på något som heter gratinerad volauvent med kräftor och det fina ordet volauvent är helt enkelt en smördegsskål som fylls med valfri fyllning. Det går att köpa färdiga från frysdisken. Fyll den med kräftor, dill och ost så blir det en aptitretare på kräftskivan.

Du behöver:

1 pkt frysta volauventer, 350 gram, 8 st
4 dl crème fraîche
370 gram kräftstjärtar
1 dl finhackad dill
140 gram riven västerbottenost
salt
cayennepeppar

Gör så här:
Grädda volauventerna i ugnen enligt paketets anvisningar.
Koka crème fraîche så att den blir tjockflytande, det tar ca 2 minuter. Lägg i kräftstjärtarna, dill, 100 gram av osten och smaksätt med salt och cayennepeppar. Fyll volauventerna med kräftfyllningen och strö över den resterande osten. Gratinera dem under grill, i ca 5 minuter, till de fått färg.
Servera varma.

onsdag, augusti 15, 2007

Gratinerad ravioli med tomater

Ravioli är något som jag gillar. Brukar ibland köpa i burk och läckra till den med ost, kryddor, sallad, bröd och annat mums. Men igår hittade jag ett recept, klippt ur ett reklamblad för lokala ICA här i stugans trakter, som är testat och godkänt av ICA provkök. Den är som följer:

För 4 personer behöver du:

2 förpackningar färsk ravioli, á 250 gram styck
4 plommontomater
1 knippa salladslök ( purjolök passar också )
2 msk vetemjöl
3 dl mjölk
½ tsk salt
1 krm malt vitpeppar
½ dl hackad gräslök
2 dl riven ost

Gör såhär:

Koka raviolin i rikligt med lättsaltat vatten i en gryta enligt förpackningens anvisning. Låt raviolin rinna av och lägg i en ugnssäker form. Skölj och skiva tomaterna. Skölj och strimla löken. Fördela tomaterna och löken på raviolin. Blanda ut mjölet i mjölken i en kastrull. Låt koka upp under omrörning och låt såsen puttra i ca 5 minuter. Smaka av såsen med salt och peppar. Rör i gräslöken. Häll såsen över ravioli, tomater och lök. Strö över osten.
In i ugnen, i mitten, 250 grader och i ca 10 minuter.
Servera med blandade gröna salladsblad och gärna färskt bröd!

tisdag, augusti 14, 2007

Paj med ost och kaviar

En gång i tiden hade jag dille på pajer. Vet inte om jag lagade denna paj någon gång, men jag hittade receptet bland mina samlingar här i stugan. Passar säkerligen på kräftskivebordet.

Du behöver:

Pajdeg:
125 g smör
3 dl vetemjöl
2,5 msk vatten

Fyllning:
350 g västerbottenost
2,5 dl vispgrädde
4 ägg
1 tsk salt

Dressing:
1,5 dl crème fraiche
2 msk olivolja
0,5 dl gräslök, hackad
1 msk vatten
salt och peppar
sallad
50 g kaviar
0,5 dl gräslök, hackad
salt och svartpeppar

Gör så här:
Arbeta ihop smör och mjöl till en deg. Tillsätt vatten och eventuellt mer mjöl så att den blir smidig. Kavla eller tryck ut degen i en pajform med löstagbar botten. Förgrädda i ugnen i 200 grader i ca 10 minuter. Blanda ost, grädde, ägg och salt. Häll smeten i pajformen. Grädda i 150 grader ca 45 minuter. Rör ihop ingredienserna till dressingen. Plocka lite salladsblad. Servera ostpajen med sallad och kaviardressingen.

måndag, augusti 13, 2007

"Vad gör han?"

En dag när vi var hos svärmor, så såg jag hur hon tittade på klockan och åt fort, fort, fort. Hon hade en tid att passa. Framför TV:n och ville gärna ha sällskap av mig. För hon skulle se på något som var väldigt bra och intressant.

Hon skulle se på "Vad blir det för mat?" på TV4. Jag satte mig i soffan och hon i gungstolen. Och nog var det ett sevärt program, med en efterhängsen fråga som hela tiden ville ploppa ut ur min mun:

"Vad gör han?"

Svetten rinner, håret hänger och han sniffar, klämmer och har sig. Med ett leende på läpparna satt jag och såg på hur han lagade mat och undrade varför hans döttrar inte svettades när de hjälpte honom medan han själv var genomsur.

Ja, kan bara säga att det var underhållning och lika intressant var det att läsa artikeln om honom på SvD.se.

lördag, augusti 11, 2007

Kräftor!

I torsdagens BLT (10 augusti 2007)hittade jag en trevlig artikel om kräftor. Där fanns ett recept på hur man kan laga till kräftor som man lyckligt fiskat upp själv.

Receptet är som följer och lagom för 20 kräftor.

2,5 liter vatten
1 dl salt
några sockerbitar
rikligt med dillkronor

Skölj kräftorna i rikligt med kallt vatten och kontrollera att de är levande.

Koka upp vattnet tillsammans med salt och dill. Lägg ner kräftorna, 8-10 i taget i det häftigt kokande vattnet. Locket på. När vattnet kokat upp igen, kan man lägga i resten av kräftorna. Lägg mer dill ovan kräftorna. Locket på igen.

Koktiden är ca 10 minuter efter att vattnet kokat upp på nytt. Lägg i sockerbitarna efter halva tiden.

Ta kastrullen från plattan och kyl direkt, tex med rinnande kallt vattenbad. Efter kokningen enligt artikeln är det viktigt att kyla ner kräftorna snabbt. När vattnet kallnat är kräftorna klara att ätas.

Det var länge sen jag var på kräftskiva – tror att det var 1985. Kanske dags igen?

Och är du efter oslagbara kräftlag, så kan du finna ett här. Och en trevlig artikel om kräftan här.

söndag, augusti 05, 2007

Hawaiigryta

För ett bra tag sen jobbade jag på något som hette Hälsokedjan i Nora. På kvällarna kunde nyblivna mammor samla sig för att laga babymat, matglada fruar för att lära sig nya saker eller män som ville lära sig överraska fruarna. Kom då över några goda recept som de flesta av oss kan äta och samtidigt känna oss i alla fall lite nyttiga. Här kommer ett på en god gryta.

Du behöver:
400 gram köttfärs
1 msk margarin, ev mjölkfritt
2 tsk salt
2 krm vitpeppar
1 liten burk ananas i ringar eller bitar
4 msk tomatpuré
1½ msk maizena + 2 msk vatten
1 grön paprika
2 tsk vinäger

Gör såhär:
Bryn färsen i fettet. Hacka sönder den i små klimpar. Salta och peppra. Häll av ananasspadet och rör ner det med 4 msk vatten. Blanda ner tomatpurén. Red av med maizena utrört i 2 msk vatten. Skär eventuellt ananasen i små bitar, hacka paprikan och blanda ner detta. Tillsätt sist vinäger. Smaka av.

Servera med kokt ris, bröd och sallad.

torsdag, augusti 02, 2007

Baguette med getost och skinka

Jag har en förkärlek till små mackor med massa gott på. Gärna med ost som smälter, knaprig skinka och fluffigt bröd. Hittade ett recept idag, då jag var hos svärmor, i en av hennes tidningar hon hade liggandes på bordet. Receptet passar soliga sommarkvällar och kanske som något litet extra till augustimånadens kräftskivor?

För 6 personer behövs:

12 skivor baguette
olivolja
6 skivor lufttorkad skinka, delade på längden
12 tunna skivor getost (ca 125 gram)
4 timjankvistar, repade

Gör såhär:

Lägg baguetteskivorna på en bakpappersklädd plåt. Pensla dem med olivolja. Tryck fast timjan på getostskivorna. Vira in osten i skinkskivorna med låt den ”titta fram” lite.
Lägg ost- och skinkpaketen på bröden, sätt in i mitten av ugnen tills osten fått lite färg och brödet har blivit krispigt, ca 10 minuter.

onsdag, augusti 01, 2007

Sjömansbiff

Gott! Och sköter sig själv...

Detta behövs för 4 personer:

500 gram benfritt nötkött i skivor, tex fransyska eller innanlår (jag brukar ha grytbitar, funkar lika bra det)
3 stora gula lökar
1½-2 tsk salt
2 krm svartpeppar
ca 1 kg potatis av fast sort
4-5 dl vätska - buljong och ev lättöl (jag använde bara köttbuljong)

Gör såhär:

Skala och skiva löken och potatisen. Bryn löken i matfett på ganska svag värme. Tag upp den. Bryn köttskivorna på ganska stark värme.
(Jag stekte först grytbitarna och sen la jag i löken)
Salta och peppra. Varva potatis, kött och lök i en gryta eller ugnssäker form.
(Jag la över potatisskivorna och rörde om försiktigt så att det blev varvat)
Tillsätt buljong och ev öl.
Låt grytan koka under lock på svag värme tills potatisen är mjuk och köttet mört, ca 20 minuter.
Ifall du lagar detta i ugnen så är det 225 graders ugnsvärme och ca 30 minuter som gäller.
Strö över hackad persilja och servera med en grönsallad.