onsdag, augusti 15, 2007

Gratinerad ravioli med tomater

Ravioli är något som jag gillar. Brukar ibland köpa i burk och läckra till den med ost, kryddor, sallad, bröd och annat mums. Men igår hittade jag ett recept, klippt ur ett reklamblad för lokala ICA här i stugans trakter, som är testat och godkänt av ICA provkök. Den är som följer:

För 4 personer behöver du:

2 förpackningar färsk ravioli, á 250 gram styck
4 plommontomater
1 knippa salladslök ( purjolök passar också )
2 msk vetemjöl
3 dl mjölk
½ tsk salt
1 krm malt vitpeppar
½ dl hackad gräslök
2 dl riven ost

Gör såhär:

Koka raviolin i rikligt med lättsaltat vatten i en gryta enligt förpackningens anvisning. Låt raviolin rinna av och lägg i en ugnssäker form. Skölj och skiva tomaterna. Skölj och strimla löken. Fördela tomaterna och löken på raviolin. Blanda ut mjölet i mjölken i en kastrull. Låt koka upp under omrörning och låt såsen puttra i ca 5 minuter. Smaka av såsen med salt och peppar. Rör i gräslöken. Häll såsen över ravioli, tomater och lök. Strö över osten.
In i ugnen, i mitten, 250 grader och i ca 10 minuter.
Servera med blandade gröna salladsblad och gärna färskt bröd!

måndag, augusti 13, 2007

"Vad gör han?"

En dag när vi var hos svärmor, så såg jag hur hon tittade på klockan och åt fort, fort, fort. Hon hade en tid att passa. Framför TV:n och ville gärna ha sällskap av mig. För hon skulle se på något som var väldigt bra och intressant.

Hon skulle se på "Vad blir det för mat?" på TV4. Jag satte mig i soffan och hon i gungstolen. Och nog var det ett sevärt program, med en efterhängsen fråga som hela tiden ville ploppa ut ur min mun:

"Vad gör han?"

Svetten rinner, håret hänger och han sniffar, klämmer och har sig. Med ett leende på läpparna satt jag och såg på hur han lagade mat och undrade varför hans döttrar inte svettades när de hjälpte honom medan han själv var genomsur.

Ja, kan bara säga att det var underhållning och lika intressant var det att läsa artikeln om honom på SvD.se.

lördag, augusti 11, 2007

Kräftor!

I torsdagens BLT (10 augusti 2007)hittade jag en trevlig artikel om kräftor. Där fanns ett recept på hur man kan laga till kräftor som man lyckligt fiskat upp själv.

Receptet är som följer och lagom för 20 kräftor.

2,5 liter vatten
1 dl salt
några sockerbitar
rikligt med dillkronor

Skölj kräftorna i rikligt med kallt vatten och kontrollera att de är levande.

Koka upp vattnet tillsammans med salt och dill. Lägg ner kräftorna, 8-10 i taget i det häftigt kokande vattnet. Locket på. När vattnet kokat upp igen, kan man lägga i resten av kräftorna. Lägg mer dill ovan kräftorna. Locket på igen.

Koktiden är ca 10 minuter efter att vattnet kokat upp på nytt. Lägg i sockerbitarna efter halva tiden.

Ta kastrullen från plattan och kyl direkt, tex med rinnande kallt vattenbad. Efter kokningen enligt artikeln är det viktigt att kyla ner kräftorna snabbt. När vattnet kallnat är kräftorna klara att ätas.

Det var länge sen jag var på kräftskiva – tror att det var 1985. Kanske dags igen?

Och är du efter oslagbara kräftlag, så kan du finna ett här. Och en trevlig artikel om kräftan här.
 

Recept a'la Matmor Template by Ipietoon Cute Blog Design